Bakır Profil
Bakır profil, temel maddesi bakır olan bir maddedir. Bakır Cu sembolü ile gösterilir. Periyodik sistemin 5. Periyot 1B geçiş grubunda yer alır. Metalik bir kahverenginde görülür. Atom numarası 29 olan metal bir kimyasal elementtir. Dünyanın neredeyse çoğu yerinde bulunması nedeni ile üretimi oldukça fazladır. Kolay dövülüp işlenebilen bir madendir. Bu yüzden de sıklıkla tercih edilir. Doğada metal olarak serbest bir halde bulunur. Çoğunlukla kaya, toprak, deniz bitkilerinin külleri, deniz mercanları ve okyanus çamurlarında bulunur. Bakır, gümüşten sonra ısı ve elektriği en iyi ileten maddedir. Gümüşten maliyet olarak çok daha uygun olması sebebiyle tercih listelerinin başında gelmektedir. Çok sert bir madde olmadığı için kolay bir şekilde istenilen şekli alabilmektedir. Atmosferde bulunan oksijen gazı ile tepkimeye girer. Açık havada yüzeyi aşınmaya uğrar ve bakır pası adıyla bilinen koruyucu bazik karbonat tabakası ile kaplanır. Elektrik ve ısı iletkenliği oldukça fazladır. Aşınma ve korozyona karşı sağlam bir direnç göstermektedir. Hidrolik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asidik maddelerle tepkimeye girer.
Bakır Profilin Kullanım Alanları
Bakır, pek çok farklı sektörde ve endüstride kullanılır. Bakır profil kullanımını yaygınlaştıran en önemli şey onun ısıyı en güzel ve kolay şekilde iletmesidir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri de bu durumu artı yönde etkilemektedir. Günümüzde bakır alaşımı yaygın bir şekilde kullanılır. Pirinç ve bronz alaşımları takılarda kullanılırken nikel ve alüminyum alaşımları ise madeni para üretiminde kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak su ve ısıtıcı tesisatında da kullanılır. Bakırın dayanıklılığı sayesinde su ve gaz boruları yapımı gerçekleştirilir.
Bakır, elektrik alanında da oldukça fazla kullanılır. Bakır teller, elektrik devreleri ve kablolar yapımında kullanılmaktadır çünkü elektriği iyi iletmektedir. Ayrıca transformatörlerde motorlarda ve elektrik jeneratörlerinde de kullanılmaktadır. İnşaat ve mimarlık alanında çatı kaplama, kapı ve pencerelerde kullanılır. Elektrikli otomotiv, fren hatları radyatörler gibi birçok otomotiv bileşeni de bakırdan faydalanır. Bakır profil, güneş panelleri ve enerjide de sıklıkla kullanılır. Ayrıca bakır, sağlık ve tıp sektöründe de yaygındır. Bu sektörde yaygın olmasının nedeni ise bakır olan yüzeylerin hastane ekipmanlarında bakteri yayılımını engelliyor olmasıdır.
Bakır İşleme Teknikleri
Bakırın bulunması uzun yıllara dayanmaktadır. Madencilik yaklaşık 10 bin yıl önce Anadolu’da Çayönü’nde bulunmuştur. Bakırın Anadolu’da işlenmeye hazır hale getirildiği ilk bucak Anadolu’da Çatalhöyük ve Çayönü olarak tanımlanmıştır. Bu bölgede yapılan derin araştırmalar ve kazılar sayesinde bakırın M.Ö. işlenerek birçok eşya yapıldığı görülmüştür. İnsanlar bakırı işlerken bazı tekniklerden faydalanılmıştır. Bunlar arasında bilinen en yaygın teknikler dövme tekniği ve dökümdür. Tarih boyunca insanlar bakırı döverek birçok eşya yapımında bulunmuşlardır. Bu teknikler bakırcılığın daha fazla gelişmesine ve bakır profil benzeri işlenen bakır türlerinin yaygınlaşmasına yol açmıştır.