Bakır Kaynak Teli
Bakır kaynak teli, kaynak telleri arasında oldukça sık kullanılan kaynak tellerinden biri olarak bilinir. Bakır kaynak telinin amacı bakır alaşımların kaynak işleminde temel olarak kullanmaktadır. Bakır kaynak tellerinin kullanılmasındaki en önemli özellik; bakır kaynak telinin yüksek iletkenliğe sahip olması nedeniyle dayanıklı ve yüksek mukavemetli malzemeler arasında bulunmasıdır. Bakır kaynak telinin karbon eşdeğerlerin ölçülmesi gereken bir özellik değildir. Bu nedenle de karbon eşdeğerinin ölçülemez oluşu bakır kaynak telinin kullanımındaki en büyük avantajlardan biridir.
Bakır kaynak telinin kalitesi bakır kaynağının performansının ve verimliliğinin sağlanması için oldukça önemli bir unsurdur. Bakır kaynak teli ile yapılan bakır kaynağının en önemli avantajlarından biri de kaynak uygulama işlemi sonrasında kaynak yapılmış parçanın direncinde ve parçanın mukavemetinde artış görülmesidir. İyi bir bakır telle yapılmış kaynak uzun ömürlülük ve dayanıklılık için sıklıkla tercih edilir. Fakat her bakır kaynak teliyle yapılan kaynak işleminde verimlilik beklenemez. Bakır kaynak işleminin performansı ve verimliliği için bakır kaynağında kullanılan bakır kaynak telinin kalitesi ve ölçüsü işlemin ileri aşamaları için oldukça önemlidir.
Bakır Kaynak Teli ile Bakır ve Alaşımlarının Kaynağı Nasıl Yapılmaktadır ?
Bakır kaynak teliyle, bakır ve alaşımlarının kaynağında farklı metotlar ve uygulamalar esas alınarak üretim yapılmaktadır. Saf bakır ve düşük alaşımlı bakırlar kaynak metodunda metodun çeşidine göre MIG tipe sahip olan teller seçilerek üretilmektedir.
Kaynağın yapılışı ise birçok farklı aşamalar izlenir. Öncelikli olarak kaynak işlemine geçmeden önce malzemeler arasında yağ, kir veya herhangi bir kalıntı olmaması için malzemeler temizlenir. Şaloma hazır hale getirilir ve malzemelerin boyutu ne ise ona göre nozul ile beraber denge sağlanır. Bakır kaynaklarında alev nötr alev yani oksijen ve asetileni eşit olan alev kullanılır. İki malzeme arasındaki bağlantı kaynak yapılacak pozisyonda kolaylaştırılır. Alev iki malzeme kızarana kadar üzerinde tutulur, ardından da genişletilerek fakat malzeme ucuna dokundurulmadan malzeme çevresi kaynaklanır. Bakır kaynak teli ile işlem yapılan kaynak bölgesi bir tel fırça ile temizlenir. Son aşama olarak da işlemin uygunluğu kontrol edilir ve gerekirse işlem tekrarlanabilir.
Bakır Kaynak Teli Kullanım Alanları Nelerdir ?
Bakır kaynak tel ve bakır kaynak telinin kaynağı birçok farklı sektörde yerini bulmuştur. Diğer kaynak tellerinin de bir çok sektörde kullanılmasıyla beraber dayanıklılığının yüksek olduğu bakır kaynak telleri de sektörde yer bulmuştur. Bu sektörler ise:
- Havacılık endüstrisi,
- Gıda sektörü,
- Ambalaj sanayisi,
- Savunma sanayi endüstrisi,
- Makine endüstrisi,
- Yedek parça sektörü,
- Tekstil firmaları,
- Kalıp sektörü
gibi sektörler olarak bilinir. Bunlar bakır kaynak telinin oldukça yaygın olarak kullanıldığı alanlardır. Bakır kaynak teli dayanıklı ve kaynak işleminin içindeki parçaları dayanıklı hale getirdiği için sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır. Bunlara ek olarak maliyet bakımından da uzun vadede oldukça avantajlıdır.