Boraks

Boraks

Boraks, kaynak tozu olarak da bilinen ve kaynak işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Kaynak işleminde kullanılmasındaki temel amaç temizlik ve akışkanlığı sağlamaktır. Lehimleme ve kaynak işlemleri sırasında meydana gelen pürüzleri temizlemek ve pürüzsüz bir görüntü elde etmek için tercih edilir. Her lehimleme işlemi için kaynak tozunun kullanılması işlem bütünlüğü ve ürün sağlamlığı açısından uygun değildir. Çoğunlukla metallerin daha güçlü bir şekilde kaynaması gereken işlemlerde kullanılır. Özel olarak asetilen alevi ya da oksijen alevi kullanılarak yapılan kaynak ve lehimleme işlemlerinde kullanımı tercih edilir.

Kaynak Tozu Özellikleri Nelerdir ?

Kaynak tozu yanıcı malzemeler arasında yer alan bir maddedir. 600°’de tepkimeye girmektedir ancak herhangi bir patlayıcı özellik göstermez. Ekzotermik, başka bir deyişle ısı oluşturan bir reaksiyona neden olur. Bu nedenle de oldukça dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. 2500° sıcaklıkta ve üzerinde yüksek miktarda duman oluşturma özelliğine sahiptir. Genelde barut ile birlikte toz bir karışım halinde bulunur. Boraks maddesi homojen bir şekilde ve yüksek saflıkta insanların kullanımına sunulur. Kullanım açısından en kolay form toz formdur. Erime işlemi yalnızca toz formu halinde iken en kolay şekilde sağlanır. Buna ek olarak toz formunda ısı uygulandığında erime işlemi çok daha kolay gerçekleşir. Bu sebepten ötürü özel teknikler kullanılarak toz haline getirilir ve o şekilde uygulanır. Metaller arasında yer alan ve işleme maruz kalan kaynama noktasının üzerine dökülerek uygulanır. Kaynak tozunun dökülmesinin ardından o bölgeye ısı uygulanarak tozun eriyerek aktif bir hale gelmesi beklenir. Kaynak bölgesinde oluşan pürüzlü görünümü gidermek için uygulanan ısı, metaller arasındaki bağlantıyı da güçlendirmektedir. Buna ek olarak daha akışkan bir görünüm sağlamaktadır.

Boraks Nerelerde Kullanılır ?

Kaynak işlemi temelde birbirinden farklı konumda bulunan ana metalleri birleştirmeyi hedefleyen işleme verilen isimdir. Bu işlem yapılırken kaynak yapılan bölgenin sağlam ve temiz bir şekilde kaynaştırılması gerekir. Aksi takdirde metaller üzerinde çıkıntılı ve hoş olmayan bir görüntü meydana gelebilir. Boraks maddesi de bu noktada kullanılmaktadır. Kaynak ya da lehimleme yapılan bölgeye uygulanan madde, metaller arasında bulunan kaynaşma bağlantısını güçlendirir. Bunun sonucunda da normale kıyasla çok daha sağlam ve dayanıklı bir bağlantı oluşur. Metallerin kaynama yapıldığı noktaya özel uygulanır. Böylece kırılma ve açılma noktası en yüksek olan nokta daha da güçlendirilmiş olur. Bunlara ek olarak dökümcüler tarafından sıklıkla kullanılmalarının bir başka amacı da metal üzerindeki oksidasyonu önlemektir. Birçok farklı sektörde sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Bu sektörler arasında genellikle yapı çelikleri imalatında bulunan sektörler yer alır. Bunlara ek olarak boraks malzemesinin kullanıldığı diğer alanlar ise:

  • Kazan sacları üzerinde,
  • İnci tane şeklinde bulunan çeliklerin tek ya da .ok pasolu alın kaynaklarında,
  • Sıcağa dayanıklı çelikler üzerinde,
  • Gemi çeliklerinde,

şeklinde sıralanabilir.