Paslanmaz Lama
Paslanmaz lama, çelik dolu malzeme olarak da adlandırılır. Üretimde ve yapı sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olan bir maddedir. Bu lamalar paslanmaz silme diye de bilinir ve dikdörtgen bir şekle, 90 derece açılı kenara sahiptir. Sıcak haddeleme olarak adlandırılan özel bir yöntemle şekillendirilir.
Paslanmaz Lama Üretimi
Sıcak haddeleme yöntemi, belirlenen sıcaklığa ulaşmış paslanmaz lamanın çeşitli merdaneler arasından geçirilmesi suretiyle istenilen şekle ulaşmasıdır. Erimiş durumda bulunan özel çelik alaşım kanallara dökülerek kütükler oluşturulur ve sıcak haddelemeye alınır. Bu sırada istenilen şekli almaya uygun olduğu zaman arzu edilen boyutlarda silmeler meydana getirilir ve son olarak lama kesilir.
Paslanmaz Lama Özellikleri
Dayanıklılık ve uzun ömürlülükleri ile bilinen paslanmaz lama zor koşullarda bile mükemmel performans sergileyerek uzun vadeli kullanım imkanı sunmaktadır. Kesme işlemlerinde keskin kenar ve özel olarak tasarlanan şekli ile yüksek oranda verimlilik sağlamaktadır. Buna ek olarak paslanmaz lamalar korozyon dirençleri ile de bilinmektedir. Bu sayede uzun vadeli kullanıma ve olası aşınmalara karşı direnç göstermektedir. Ayrıca ostenitik grubu paslanmazlar olduğu için mıknatıs da tutmazlar. Sektörde en çok kullanılan lamalar 304, 316, 304L, 316L, 630, 15-5 PH kalitede olanlardır. Lamalar kullanıldıkları sektörlere göre:
- Gıda endüstrisinde paslanmaz lama: Gıda endüstrisinde bu lamaların tercih edilme sebeplerinin en önemlisi hijyendir. Bu nedenle gıda alanında vazgeçilmez hale gelmiştir. Gıda makinelerinde, karıştırıcı bıçaklarda ve makine şaselerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Makine içerisinde hassas ölçüler gerekli olduğundan L kalite yani 304L, 316L olan lamalar tercih edilmektedir.
- Gemi inşasında paslanmaz lama: Sürekli su içerisindeki taşıtlarda korozyon direnci önemlidir. Bu nedenle uzun süre tuzlu suda kalmaya dayanacak maddeler kullanılması gereklidir. Gemi inşa sektöründe 316 kalite paslanmaz lama kullanılmaktadır. Yat ve teknelerde de paslanmaz lamalar sıklıkla kullanılır.
- Yapı alanında paslanmaz lama: Korkuluk, cephe gibi yerlerde, bina merdivenlerinde ve karayolu geçitlerinde kullanılan paslanmaz lamalar bakım istememesi ve dayanıklılık özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir. Lamalar şık görünüme sahip olması nedeniyle bağlantı olarak da kullanılmaktadır. Kaliteden ödün vermeyen profesyonellerin şık endüstriyel tasarımlara erişmesi için üst düzey hassasiyet ve dayanıklılık özelliğini bir araya getiren paslanmaz çelik lamalar ideal bir tercih olmaktadır.
- Mobilya alanında paslanmaz lama: Sehpa, sandalye ve masa gibi ürünlerde, mobilyaların üzerinde ve parlak bant gibi yerlerde paslanmaz lamalar kullanılmaktadır. Şık görünümleri ile dekorasyon alanında da tercih edilmektedir. Masa, sehpa gibi çeşitli araçlarda sıklıkla kullanılan paslanmaz lamaların kullanım alanları gün geçtikçe büyümektedir. Özel tasarımları ile farklı malzemeler üzerinde güvenli bir kullanım sağlayan paslanmaz lama mobilya sektöründe şık tasarımlar elde etmek isteyenler için kullanılmaktadır.
şeklinde sıralanabilir. Endüstriyel üretimde dayanıklılık ve uzun performans arayan profesyoneller için üretim sürecini optimize etmek paslanmaz lama sayesinde çok daha kolay bir hale gelmektedir.